TimothyWilliamBraithwaite Maahan varisten.

Argh - Malmin lentokenttä! Ei kirosana sentään

Olen seurannut Malmin lentokentän kohtalosta käytävää keskustelua tietyllä mielenkiinnolla - etupäässä toimittajan silmin kotimaasta (en silti sijaitse Helsingissä, enkä siten oman lehmäni kanssa Malmin kentän lieppeiltä Vantaaseen laskevassa Longinojassa), mutta myös kansainvälisiltä kentiltä käsin. Kaikkein mielenkiintoisinta on ollut lainata ulkomaisten kollegojen silmälaseja ja nähdä asiaa vähän kauempaakin kuin ainoastaan matalista lähipuista katsoen.

Aikaisemmin arvostamani kansainväliset toimittajat lienevät sittenkin sangen suppeasti ulkopuoliseen maailmaan orientoituvia jutturaapustajia, ainakin jos on jotain pääteltävissä siitä, että kukaan heistä - ei ainoakaan - ole edes perinpohjaisen demonstraation jälkeen ymmärtänyt, mistä Malmin kentän, tuon vaikeasti rakennettavan suopohjaisen alueen luovuttamiseta asuntorakentamiselle muutoin niin väljässä Helsingissä on kysymys. "Is this one of your usual jokes?"  

Muutama tunti sitten eräs saksalainen gollegani viittasi netistä löytämäänsä Suomen eduskunnan liikennevaliokunnan lausuntoon, jonka oli nopeasti käännättänyt ja johon olin itsekin jo huhtikuussa tutustunut, mutta jotenkin unohtanut:

(https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/LiVL_2+2016.aspx)

Toimittajakaverini ilmaisi mielipiteenään tämän vahvistavan täydellisen väärinymmärrykseni ja myös epäilyt minun ammattitaidottomuudestani oikeiksi. On kuulemma Suomen eduskunnallekin selvää, että taajamakenttiä tarvitaan aina vain lisää ja perusteeksi hän lainasi lausuntoa: "Suomi myös yhtyy miehittämättömien ilma-alusten, muun uuden teknologian sekä digitaalisten palveluiden kasvumahdollisuuksiin. Suomi pitää tärkeänä, että näitä kasvumahdollisuuksia ei vaaranneta...".  Kääk, tässähän menee jo itseltäkin maine!

Kentän muuttamisesta gryndauskohteeksi on nyt entistä lähempänä sydäntäni, se tunnustettakoon: ei ikinä!

Ehkä kentän puolustajien tosiaan kannattaisi muiden toimenpiteittensä lisäksi enemmän korostaa maailmanlaajuista asennetta, jopa tieteellistä ajattelua - futurologista näkökulmaa (joka ikävä kyllä koetaan yhä liian usein kristallipallojen tuijottamisen lisäksi lähinnä sirkusteltoiksi ja tarot-korteiksi). Tulevaisuudentutkimus on oikea tiede ja sen mukaan erityisesti taajamalentokenttien arvo tulee (edelleen) kasvamaan merkittävästi. Maailmasta löytyy Malmiin verraten myös päinvastaisia esimerkkejä: hyviäkin asuntoalueita puretaan laajenevien kenttien tieltä. Ja todennäköisesti tämä trendi jatkuu. Muun muassa miehittämättömien ilmakuvaus- ja rahtilennokkien merkitys tulevaisuuden tärkeinä  liikennevälineinä  tulisi tuoda paremmin esille? Ja ehkä näin saataisiin samalla  ilmailuharrastajien  pitkälti  ansaitsematonta  eliittileimaa hailennettua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Malmin lentokenttä oli yksi lapsuuteni leikkipaikoista. Harvallapa niin erikoinen mesta on ollut telmimiseen. Mulla on siihen lähinnä vahva tunneside.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Malmia lentokenttänä ei saa hävittää. Malmilla historiallinen arvonsa. Malmilta nousi Suomi maailmanmaineeseen Armi Kuuselan siivellä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Ehkä kentän puolustajien tosiaan kannattaisi muiden toimenpiteittensä lisäksi enemmän korostaa maailmanlaajuista asennetta, jopa tieteellistä ajattelua - futurologista näkökulmaa (joka ikävä kyllä koetaan yhä liian usein kristallipallojen tuijottamisen lisäksi lähinnä sirkusteltoiksi ja tarot-korteiksi). Tulevaisuudentutkimus on oikea tiede ja sen mukaan erityisesti taajamalentokenttien arvo tulee (edelleen) kasvamaan merkittävästi."

Ongelmahan ei suinkaan ole siinä, ettei Malmin säilyttämistä lentokenttänä olisi jo perusteltu johdonmukaisin ja kestävin argumentein.

Ongelma on siinä, että Suomessa poliittisten vallanpitäjien keskuudessa vallitsee niin syvä typeryys ja edesvastuuttomuus, että sen edessä ovat itse jumalatkin voimattomia.

Ainoa, mitä enää voimme tehdä, on välttää ikinä enää äänestämästä missään vaaleissa näitä poliitikon irvikuvia:

Tuolloinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.), joka pani koko järjettömän hullutuksen liikkeelle.

http://83.136.252.91/archive/kvsto-2016-6/fi/pdf/a...

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.3.2016 asia palautettiin käsittelyyn kansalaisaloitteen pohjalta, mutta Suomen toiseksi vilkkaimman lentoaseman tuhoamisen kannalla olivat seuraavat kaupunginvaltuutetut:

Kokoomus:

Andersson Hennariikka
Karhuvaara Arja
Luukkainen Hannele
Muurinen Seija
Männistö Lasse
Niiranen Matti
Pakarinen Pia
Rauhamäki Tatu
Rautava Risto
Rydman Wille

Perussuomalaiset:

Lindell Harri

Rene Hurstin vaaliliitto:

Hursti René

Vihreät:

Alanko-Kahiluoto Outi
Holopainen Mari
Kari Emma
Kivekäs Otso
Kousa Tuuli
Krohn Minerva
Lehtipuu Otso
Möller Antti
Oskala Hannu
Perälä Erkki
Puoskari Mari
Rantanen Tuomas
Relander Jukka
Soininvaara Osmo
Stranius Leo
Sydänmaa Johanna
Vesikansa Sanna
Ylikahri Ville

SDP:

Anttila Maija
Arajärvi Pentti
Heinäluoma Eero
Jalovaara Ville
Järvinen Jukka
Lovén Jape
Mäki Terhi
Paavolainen Sara
Pajamäki Osku
Razmyar Nasima
Sevander Tomi
Taipale Kaarin
Torsti Päivi
Wallgren Thomas

Vasemmistoliitto:

Abdulla Zahira
Honkasalo Veronika
Ingervo Sirkku
Koivulaakso Dan
Korkkula Vesa
Malin Petra
Modig Silvia
Muttilainen Sami
Nyholm Henrik
Puhakka Sirpa
Vuorjoki Anna

Tyhjää äänesti Pasterstein Dennis (Kok.)

Arvostelukyvytön henkilö vallan kahvassa on tuhoisa yhdistelmä -- tehkäämme voitavamme, ettei se enää ikinä toistuisi ylläolevien kohdalla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Miksei Helsinki ole vieläkään alkanut rakentaa jo vuosikymmen sitten Sipoolta ryöstämäänsä Östersundomin aluetta? Se kattaa arviolta 100 Malmin lentokentän pinta-alaa.

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ma...

Toimituksen poiminnat